Psikolojik uyuşma ve karıncalanma, her bireyin hayatında en az 1 kere yaşadığı durum olarak nitelendirilmektedir. Parestezi olarak adlandırılan vücuttaki uyuşma hissi, genellikle fiziksel nedenler kapsamında kanın, sinir hücrelerine ulaşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Daha sonra belirli bir basınç sebebiyle yaşanan bu durum kapsamında, basıncın ortadan kalkması sonucu kan, sinir hücrelerine hızlı biçimde ulaşmaktadır.
Kanın hızlı biçimde sinir hücrelerine ulaşması, ortaya karıncalanma hissinin çıkmasına olanak sağlamaktadır. Bazı durumlarda parestezi, psikolojik nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak durumu, fiziksel bedenin endişe, üzüntü, panik ve b. duygulara olan tepkisi tetiklemektedir. Her ne kadar psikolojik parestezi uzun vadede bireye rahatsızlık verse de belirtilen rahatsızlığın çok basit tedavisi mevcuttur. Ayrıca kişi, tedavisini bireysel olarak da gerçekleştirebilmektedir.
Vücutta Psikolojik Uyuşma Karıncalanma nedenleri
Genel olarak bireylerin, psikolojik uyuşma ve karıncalanma durumları kapsamında oluşan rahatsızlıklarının sebepleri, bu şekilde olmaktadır:
- Aşırı endişe
- Uzun vadeli korku
- Panik atak
- Uzun süren uykusuzluk
- Anksiyete
- Travma sonrası stres bozukluğu ve b.
Şayet birey, belirtilen sebepler kapsamında uzun vadeli biçimde psikolojik parestezi ve karıncalanma yaşıyorsa uzman terapiste gözükmesi şart olmaktadır. Peki tam olarak uyuşma ve karıncalanmanın psikolojik belirti olduğu nasıl anlaşılır?
Genel olarak birey, uzun vadeli psikolojik parestezi rahatsızlığı sebebiyle doktora başvurduğu zaman fizyolojik belirtileri taşımaması gerekmektedir. Doktor, bireyin parestezi sebebini kontrol etmek amacıyla, aşağıda belirtilen rahatsızlık durumlarını test etmektedir:
Nörolog, nörolojik olarak bireyin sinir sistemindeki herhangi bir rahatsızlığın paresteziye sebep olup olmadığını öğrenir.
Ortopedik rahatsızlıklar
Ortopedik olarak, bireyin kas ve kemik yapısındaki herhangi bir deformasyonun paresteziye sebep olması incelenir.
Hormonel rahatsızlıklar
Son olarak hormonların sinir sistemini etkilediğinden dolayı, geniş muayene ile belirtilen durum kapsamında herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.
Şayet nörolog, belirtilen rahatsızlıklardan herhangi birini teşhis etmez ise parestezinin psikolojik olduğu kanısına varılır. Ayrıca belirtilen etkene ek olarak bireyin duygu durum bozukluğunun pozitif anlamda iyileşmesi kapsamında parestezinin azalması da gerekmektedir.
Anksiyete Sol Kol Uyuşması
Çeşitli dönemlerde aşırı anksiyete yaşayan birey, kısa vadede herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşmaz. Şayet anksiyetenin varlığı uzun vadeli olursa, o zaman birey çeşitli rahatsızlıklar ile baş-başa kalabilir. Genel olarak belirtilen rahatsızlıklardan biri, sol kol uyuşmasıdır. Anksiyete bozukluğuna sahip bireyin, psikolojik uyuşma ve karıncalanma yaşamasının temel sebepleri, bu şekilde olmaktadır:
- Şiddetli kalp çarpıntısı
- Nefes alışverişte anormal artış
- Kan asiditesinte bozulma yaşanması
- Titreme
Belirtilen etkenlerin, uzun vadede yaşanması sonucu vücut, belirtilere parestezi ve karıncalanmayla cevap vermektedir. Şayet anksiyete ve parestezi tedavi edilmeden uzun vadede yaşanırsa, belirtilen rahatsızlık çeşitli hastalıklara da temel oluşturabilmektedir.
Genel olarak anksiyete ve ona bağlı olacak biçimde oluşan parestezinin uzun vadede bireyi rahatsız etmesi, aşağıdaki hastalıklara temel olabilmektedir:
- Panik atak
- Çeşitli kalp rahatsızlıkları
- Mide hastalıkları ve b.
Bireyin, kendi-kendine tedavi gerçekleştirmesi, uzmanlar tarafından oldukça zor olarak nitelendirilmektedir. Birey, sadece endişe, panik, korku ve b. bu tarzda duyguları tetikleyecek durumlardan uzak kalarak kendi-kendine tedavi gerçekleştirebilir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma nasıl Geçer?
Genel olarak psikolojik uyuşma ve karıncalanma rahatsızlığının kesin tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi olarak nitelendirilen tek yöntem, uyuşma ve karıncalanmayı tetikleyen duyguların kaynağını bulmak ve yerine olumlu duygular koymak yoluyla yapılmaktadır. Peki tam olarak psikolojik uyuşma ve karıncalanma nasıl geçer?
Güncel olarak belirtilen tedaviyi gerçekleştiren terapi yöntemleri, bu şekilde olmaktadır:
Psikoterapi
Psikoterapi kapsamında terapist, bireyle konuşmalar gerçekleştirerek bireyin, duygu durum bozukluklarını görmesine ve bu kapsamda parestezinin azalmasına olanak sağlanmaktadır.
Bilişsel davranışçı terapi
Bilişsel davranışçı terapide, bireyde paresteziyi tetikleyen duygular teşhis edilerek yerine olumlu duygular konmaktadır.
İlaç tedavisi ve b.
Şayet birey yukarıda belirtilen 2 tedavi çerçevesinde de olumlu sonuçlar vermezse, tedavi ilaç ile desteklenebilmektedir. İlaç, parestezinin giderilmesi kapsamında mühim öneme sahip etken çerçevesinde nitelendirilmektedir. Genel olarak parestezinin giderilmesi amaçlı kullanılan ilaçlar, bunlardır:
- Selektif serotonin geri alım inhibitörleri
- Monoamin oksidaz inhibitörleri
- Antidepresanlar ve b.
Belirtilen ilaçlar, bireyin anksiyetesinin azalması ve bu kapsamda oluşan parestezinin giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır. İlaç önerisi, sadece uzman terapist kapsamında verilebilmekte, herhangi bir teşhis konulmadan direkt ilaç kullanımı oldukça riskli olabilmektedir. Zira belirtilen ilaçların çeşitli mühim yan etkileri mevcuttur. Psikolojik uyuşma ve karıncalanma rahatsızlığı, belirtilen yöntemler eşliğinde genellikle çok kısa sürede tedavi olunabilmektedir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi ne kadar Sürer?

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma rahatsızlığının genel olarak tam geçme süresi belli değildir. Zira psikolojik parestezi ve karıncalanma, bireyin duygu durumuna bağlı olduğu için rahatsızlık da endişe, panik, korku ve b. duyguların geçmesi kapsamında gerçekleşmektedir.
Genelde belirtilen durum kapsamında birey parestezini hem kısa hem de uzun süre yaşayabilmektedir.
Psikolojik nedenlere bağlı olmayan fiziksel belirtiler eşliğinde yaranan parestezi ve ona bağlı biçimde oluşan karıncalanmaysa genelde dakikalar içinde geçmektedir.
Vücutta Karıncalanma için Hangi Doktora Gidilir?

Bireyin çeşitli dönemlerde yaşayabileceği parestezi sorunlarıyla ilgilenen bölüm, genel olarak nöroloji olarak adlanmaktadır.
Belirtilen problemin giderilmesi kapsamında durumunuzla ilgilenen bireye de nörolog denmektedir. Nörologlar, psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedenlerini belirlemek için bireylere çeşitli testler uygulamaktadır. Şayet fiziksel herhangi bir sorun olmadığı tespit edilirse, parestezinin giderilmesi için nörolog birey, psikologlara yönlendirmektedir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Vücudun Hangi Bölgelerinde Olur?

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissinin, genel olarak vücudun her yerinde görülebilme potansiyeli mevcuttur. Fakat ortalama olarak bireyler, parestezi ve karıncalanmayı, eksteremite olarak da adlandırılan kol ve bacaklarda hissetmektedir. Belirtilen etkenlerden ziyade parestezi, aşağıda belirtilen vücut bölgelerinde de görülebilir:
- Baş
- Yüz
- Boyun
- Omuz ve b.
Şayet psikolojik uyuşma ve karıncalanma, bireyi rahatsız edebilecek düzeyde uzun yaşanıyorsa, bireyin, ciddi belirti sebebiyle acil surette uzman terapiste gözükmesi gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Yüksek işlevli anksiyete neden olur? / nasıl başa çıkılır?
Psikolojik uyuşma ve karıncalanma neden olur?
Stresten vücutta uyuşma olur mu?
Anksiyete uyuşma yapar mı?
Ellerde ve ayaklarda uyuşma neden olur?
El ve ayaklarda uyuşmanın sebepleri arasında genel olarak sinir sıkışması, stres, aşırı endişe, herhangi bir ilacın yan etkisi ve b. etkenler etkili olabilmektedir.
El ayak uyuşması hangi vitamin eksikliği?
Psikolojik sebepler kapsamında yaşanmayan parestezi ve karıncalanmaların sebebi, genel olarak b vitamini eksikliği olmaktadır. Bireyin, B vitamini içeren besinler tüketimi, rahatsızlığın kısa sürede geçmesine olanak sağlayacaktır.
Profesyonel Destek Almak İçin: Antalya Psikolog