Günümüzde en büyük problemlerden biri olan sadakatsizlik üzerine yapılan araştırmalardan birisi de evlilikte aldatma sadakatsizlik nedenleri nelerdir sorusunun üzerine olduğu karşımıza çıkmaktadır. Aslında bakıldığında evli bireylerin eşlerini aldatma nedenleri arasında birçok sebep sayılabilmektedir. Bu sebepler genellikle gruplandırılırsa da aslında her ilişkide aldatmanın ve sadakatsizliğin sebepleri oldukça farklılaşmaktadır.
Buna göre bakıldığında evlilikte aldatma nedenleri araştırma sonuçlarına göre genellikle kişilik bozuklukları ya da çocukluk travmaları ile açıklansa da, günümüzdeki bu durumun asıl sebebinin sosyal medya ve birtakım sınırların aşılması olduğu görülmektedir. Söz konusu bu sebeplere ek olarak iletişim sorunları, aradaki duygusal ya da fiziksel bağın birtakım nedenlerden dolayı kopması, çiftlerin birbirlerine karşı duyduğu saygının azalması da örnek olarak verilebilmektedir. Aslında bakıldığında bu iki temel neden evlilikte aldatmanın görülme ihtimalinin artmasına sebep olmaktadır.
Buna ek olarak söylenebilir ki evlilik içerisinde görülen her türlü aldatma maalesef ki yanlıştır. Sebebi her ne olur ise olsun sadakatsizlik evlilik içerisinde yapılabilecek en büyük hatadır. Çiftlerin güven duygularını sarsabilecek en büyük olay olarak görülmektedir. Bu neden ile sadakatsizlik tam olarak nedir iyice öğrenilmelidir.
Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Ne Demek?
Aslında bakıldığında günümüzde çoğu ilişki dışarıdan bir göz ile bakıldığında oldukça iyi görünmektedir. Ama bazı durumlarda kimsenin bilmediği birtakım problemler yaşanabilmektedir. İlişkiler içerisinde yaşanabilen ve aslında çağımızın en büyük ilişki problemlerinden birisi olarak görülen sadakatsizlik nedir sorusunu gelin hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim.
Sadakatsizlik her durumda ve her ilişkide birtakım nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bir kavramdır. Kısa ve net bir şekilde sadakatsizliğin tanımı yapılacak olunursa, aslında bakıldığında sadakatsizlik çiftlerin birbirlerini kandırması ve aldatması olarak özetlenebilmektedir.
Bu durumda çiftler evlilik ve çift terapisi desteği alabilirler. Aynı zamanda birbirlerinin haberi olmadan başka ilişkiler yaşamak olarak da tanımlanabilmektedir. Bu gibi tanımlardan da anlaşıldığı gibi aslında sadakatsizlik, ilişki içerisinde çiftlerin birbirlerine karşı yaptığı bir ihanet suçu olarak görülebilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Antalya Evlilik ve Çift Terapisi
Özellikle son zamanlarda teknolojinin gelişmesine de bağlı olarak bireyler arasında modern bir aldatma kavramı ortaya çıkmıştır. Söz konusu bu modern aldatma, sosyal mecralar aracılığı ile sanal bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Söz konusu sanal aldatma aslında fiziksel olarak gerçekleşme de sözlü olarak gerçekleşmektedir.
Yani bireyler birbirleri ile yüz yüze görüşmese de sözlü bir şekilde sadakatsizlik durumu ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra ister cinsel olarak fiziken yapılan aldatmalar isterse de sanal ortamlarda yapılan aldatmaların her çeşidi aslında bakıldığında tam anlamı ile sadakatsizlik olarak tanımlanabilmektedir. Buna göre bakıldığında sadakatsizlik, evlilik dışında yaşanılan her türlü ikili ilişki olarak kısaca özetlenebilmektedir.
Evlilikte aldatma ve sadakatsizlik nedenleri nelerdir sorusuna tekrar bakıldığında bireylerin yaşadıkları ilişkiler içerisinde mutlu olmamaları ve sık sık tartışma yaşamaları da sayılabilmektedir. Mutsuz bir ilişki dışarıdan mutluluğun aranabilmesini getirebilmektedir. Buna göre bakıldığında ise bireyler dışarıda mutluluğu aramaktadır. İşte bu şekilde de evlilik içerisinde sadakatsizlik ortamının ilk tohumları atılmaktadır.
Buna ek olarak evlilikte sadakatsizliğin yaşanma durumların birisi de değersiz hissetme, kendini küçük ve önemsiz hissetme de örnek olarak verilebilmektedir. Buna ek olarak ilişki içerisinde bireylerin birbirlerine saygı göstermemesi de sadakatsizlik ve aldatma durumunu ortaya çıkaran sebepler arasında sayılabilmektedir.
Aşk Evlilik Sadakatsizlik
Aşk, evlilik, ve sadakatsizlik üçgeninin son zamanlarda adını duyurduğu karşımıza çıkmaktadır. Aslında bakıldığında bu üçgenin temeli şudur; Bireyler ilk zamanlarında birbirlerine belki de körü körüne aşık olarak görülmektedir. Aynı zamanda bu duruma birbirlerini de öylesine inandırmaktadır.
Birbirlerine körü körüne aşık olan çift bir süre sonra evlenme yoluna girmektedir. Aslında bakıldığında bu çoğu zaman oldukça kısa sürede gerçekleşmektedir. Buna göre bakıldığında ise aslında bireyler birbirlerini çok da iyi tanımamaktadır. Bu nedenle ileride birbirlerine iyi gelip gelmeyeceklerini de bilmemektedir. Evlilikte aldatma ve sadakatsizlik nedenleri nedir sorusunun asıl cevabı da burada ortaya çıkmaktadır.
Bu gibi durumları önden planlamayan çiftler, ilişkilerinde bir süre sonra problemler yaşamaya başlamaktadır. Bu durum neredeyse istisnasız böyle olmaktadır. Aynı zamanda yukarıda durumun tam tersi olarak bireylerin görücü usulü denilen durumda evlendirilmesi de örnek olarak verilebilmektedir. Bu açıdan bakıldığında ise bireyler birbirlerini hiç tanımadan evlenmektedir. Bu tarz yaşanılan ilişkilerde de ileride problem yaşanması kaçınılmaz olarak görülmektedir.
İlişkilerin en büyük problemlerinden birisi de sadakatsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Zamanla başlayan kavgalara ek olarak bireylerin birbirlerine söyledikleri sözler de durumu geri dönülemez vaziyete sokabilmektedir. Buna ek olarak görülebilen fiziksel ve duygusal yetersizlik ile birlikte de bireyler birbirlerini aldatabilmektedir. Sadakatsizlik işte burada devreye girmektedir ve bu durum aslında oldukça yanlış bir durum olarak bilinmektedir.
Evlilikte Aldatma ve Sadakatsizlik Nedir?
Güven ve saygı, başta evlilik olmak üzere tüm insan ilişkilerinin temel taşlarıdır. Eşiniz, sözünüze şüphe duymadan tutarlı bir şekilde güvenebilir mi? Evlilik ilişkileri, her iki taraf da hem eylemlerinde hem de sözlerinde bütünlüğe sahip olmadan sağlıklı olamaz veya devam edemez.
Her evlilikte bazı başarısızlıklar kaçınılmazdır. Bu nedenle güven, başarısızlığın yokluğu üzerine değil, her iki partnerin de bu başarısızlıkların sorumluluğunu alma ve onarmaya yönelik gerçek girişimleri üzerine kuruludur. Sağlıklı ilişkilerde, başarısızlıklar aslında dürüstlük ve sevgiyle ele alındığında daha fazla güven duyulmasını sağlayabilir.
İlişkide aldatma ve sadakatsizlik farklı durumları ifade etmek için kullanılmaktadır. Partneri kandırma amacıyla yapılan eylemleri veya bu amaçla söylenen sözleri aldatma veya ihanet olarak tanımlayabiliriz. Sadakatsizlikte ise karşı tarafı kandırma amacı yoktur.
Ancak karşı taraftan bir şeyler gizlenmekte, onun bilgisi dışında eylemlerde bulunulmaktadır. Örneğin, evlilik dışı ilişki yaşayan bir eş sadakatsizlikte bulunurken eşi ona sorular sormaya başladığında yalan söylerse bu duruma aldatma denebilir.
İlginizi Çekebilir: İlişkilerde Sınırlar
Evlilikte Aldatma veya Sadakatsizlik Neden Olur?
Bu durum bütün evliliklerde yaşanabilir. Eşiyle mutlu olduğunu söyleyen pek çok kişi de bu tür eylemlerde bulunabilir. Evlilikte sadakatsizlik veya ihanet aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:
- Sevginin azalması
- Partnerlerin birbirine olan düşkünlüğünün ve ilgisinin kaybı
- İlişkiye zayıf bağlılık
- Duygusal ve ilişkisel ihtiyaçlarla ilgili iletişimin bozulması
- Kişinin kendine güveninin azalması
- Kronik ağrı veya sakatlık gibi fiziksel sağlık sorunları
- Depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları
- Alkol, seks, romantizm veya uyuşturucu bağımlılığı gibi bağımlılıklar
- Yakınlık korkusu veya çatışmadan kaçınma gibi bir evlilikte ele alınmamış olan sorunlar
- Ebeveyn olmak veya evden ayrılan çocuklar gibi büyük yaşam değişiklikleri
- Eşlerin uzun süre ayrı kalması gereken zamanlar gibi stresli dönemler
Aldatma ve Sadakatsizlik Evliliği Nasıl Etkiler?
Evlilikte ihanetin etkilerinden biri, eşin eşiyle ilgili her şeyi izleme ve sorgulama konusunda aşırı duyarlı hale gelmesidir. Tipik olarak, diğer tüm ilişkilerinde genellikle diğer kişinin gerçekten ne istediğini merak ederler. Ayrıca, diğer kişiyi mutlu etmelerinin düşündükleri durumlarda, özellikle de kendilerinin biraz fedakarlık yapmaları gerektiğini düşünüyorlarsa, son derece hassas hale gelirler. Ayrıca evlilikte ihanetin üstesinden gelmenin yollarını aramak yerine, eşler etraflarındaki insanlara karşı alaycı hale gelirler.
Evlilikteki fiziksel veya duygusal ihanetin en büyük zararı, ilişkilerin güvensiz olduğu inancı ve gerçek yakınlık için umudun yitirilmesidir. Bu umut kaybı çoğu zaman tüm ilişkileri güvenli bir mesafeden deneyimlemeye yol açar. Yakınlık çok tehlikeli bir şeyi haline dönüşür. Bir ilişkide ihanete uğradığını düşünen eş, başkalarıyla derin bağ kurma arzusunu içinde derinliklere doğru itmeye başlar. İhanete uğrayan eş, diğer eşin fark edemeyeceği bir şekilde ondan uzaklaşmaya başlayabilir.
İlişkilerde ihanetin muhtemelen en zarar verici yönü, ihanete uğrayan eşin kendini suçlamaya veya kendinde neyin eksik olduğunu düşünmeye başlamasıdır. Bu, evlilikte ihanetin önlenebileceği inancından kaynaklanmaktadır. Bu durum aynı zamanda ihanete uğrayan eşin diğer eş tarafından istenilmediğine inanmasının bir sonucudur. Güvendikleri partnerin evliliğe olan güveni bu kadar kolay değersizleştirmesi ve bir kenara atması bunun kanıtıdır.
İyi haber şu ki, evlilik devam etse de etmese de ihanete uğrayan eş iyileşebilir ve yeniden gerçek yakınlık için umut bulabilir. Evlilikte ihanetle başa çıkmak, gerçek bir zaman, çaba ve yardım yatırımı gerektirir. Bir eş güveninize ihanet ettiğinde, affetme yoluyla kendini aşağılamayı bırakmak başlangıç noktasıdır. Bir ilişkide ihaneti atlatmak, her iki partnerden de büyük sabır ve anlayış gerektirir.
Eşinizin Sadakatsizliğini Öğrendiyseniz…
Bir ilişki ortaya çıktığında, genellikle her iki taraf için de güçlü duyguları tetikler. Aldatılan partner, güvene ihanet ve duygusal güvenlik kaybı nedeniyle travma yaşayabilir. İlişki yaşayan partner, asla affedilmeyeceğinden korkabilir. Bir ilişki ilk keşfedildiğinde, uzun vadeli kararlar almak için yeterince net düşünmek zor olabilir. Aşağıda böyle bir durum yaşandığında atılabilecek adımlar sıralanmıştır:
- Acele kararlar vermeyin. Kendinize veya bir başkasına fiziksel olarak zarar verebileceğinizi düşünüyorsanız, hemen bir hekimden yardım isteyin.
- Birbirinize alan verin. Evlilik dışı bir ilişkinin keşfi sarsıcı olabilir. Neler olduğunu kavramaya çalışırken, kendinizi öngörülemeyen şekillerde hareket ederken veya normalde yapmayacağınız şeyler yaparken bulabilirsiniz. Kendinize ve eşinize biraz zaman verin. İyileşme sürecine başlarken duygusal olarak yüklü tartışmalardan kaçınmaya çalışın.
- Destek arayın. Deneyiminizi ve duygularınızı, sizi destekleyen ve cesaretlendiren güvenilir arkadaşlarınızla veya sevdiklerinizle paylaşmak yardımcı olabilir. Yargılayıcı, eleştirel veya önyargılı olma eğiliminde olan insanlardan kaçının.
- Acele etmeyin. Neler olduğunu anlamak için derin bir arzunuz olsa bile, evlilik ilişkinin mahrem detaylarına hemen girmeyin. Evlilik danışmanı gibi bir profesyonelin rehberliği olmadan bunu yapmak zararlı olabilir.
Evliliğinizde Aldatma veya Sadakatsizlik Varsa Onarmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Evlilik dışı ilişkiden kurtulmak, bir evliliğin en zorlu zamanlarından biri olabilir. Bu dönemde karışık duygular ve belirsizlikle yaşanması normaldir. Ancak pek çok ilişki evlilikteki sadakatsizlik sonrasında ilişkide kalmayı tercih etmektedir. Eşler güveni yeniden inşa ettikçe, eylemlerinin sorumluluğunu üstlendikçe, çatışmayı çözdükçe ve bağışladıkça, süreç sevgi ve şefkati derinleştirip güçlendirebilir.
İyileşmeyi desteklemek için şu adımları göz önünde bulundurun:
- Hemen karar vermeyin. Bir evliliğe devam etmeyi veya bitirmeyi seçmeden önce, iyileşmek ve ilişkinin arkasında ne olduğunu anlamak için zaman ayırın.
- Sorumlu olun. Aldatan sizseniz, yaptıklarınızın sorumluluğunu alın. Evlilik dışı ilişkinizi bitirin ve evlilik ilişkiniz olan kişiyle tüm iletişiminizi kesin. Evlilik dışı ilişki bir iş arkadaşınız ileyse, teması yalnızca iş ile sınırlayın. Bu mümkün değilse, başka bir iş bulmayı düşünün.
- Bir evlilik danışmanına danışın. Evlilik terapisi konusunda eğitim almış ve sadakatsizlikle başa çıkma konusunda deneyimli bir terapistten yardım isteyin. Evlilik danışmanlığı, ilişkiyi bir perspektife oturtmaya, ilişkiye katkıda bulunmuş olabilecek sorunları belirlemeye, ilişkiyi yeniden kurmanın ve güçlendirmenin yollarını öğretmeye ve eğer amaç buysa boşanmayı önlemeye yardımcı olabilir.
- Çevrenizdeki insanlardan yardım alın. Yargılayıcı olmayan, anlayışlı arkadaşlardan veya aile üyelerinden destek isteyin. Konu hakkında okumak faydalı olabilir. Ancak tüm kişisel gelişim kitapları eşit derecede yardımcı değildir. Tavsiyeleri okuması için bir evlilik danışmanına veya başka bir profesyonele danışın.
- Güveni geri kazanın. Uzlaşma ve güveni yeniden tesis etmek için bir plan yapın. Bir zaman çizelgesi ve süreç üzerinde anlaşın. Sadakatsizseniz, suçunuzu kabul edin ve af dileyin. Partneriniz sadakatsizse, mümkün olduğunda bağışlayın. Birlikte anlayış arayın.
İkiniz de ilişkiyi iyileştirmeye kararlıysanız, ödülünüz, büyümeye devam edecek ve muhtemelen önceki beklentilerinizin ötesine geçecek yeni bir evlilik ilişkisi olabilir.
-
Yaşanılan ilişki içerisinde iletişimin önemi nedir?
Aslında bakıldığında bu durum ilişki içerisinde büyük önem arz etmektedir. Bireyler herhangi bir sorunla karşılaştıklarında birbirleriyle rahat bir şekilde konuşabilmelidir. Buna ek olarak günlük yaşamın getirdiği iletişim şeklinden de kopmamak gerekmektedir. Özetle ikili ilişkilerde bireyler açık iletişim kurmalı ve her şeyi birbirlerine anlatmalıdır.
-
Sadakatsizlik affedilebilecek bir durum mu?
Bu sorunun cevabı ilişkiden ilişkiye farklılık göstermektedir. Herkesin bildiği gibi sadakatsizlik ilişki içerisinde yaşanabilecek en kötü durumlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda ilişkiler içerisinde güven problemi de doğurmaktadır. Bireyler aldıkları terapiler sonucunda güven duygusunu tekrar kazanabilir ve affedilebilir bir durum olarak görülebilir.
- Bir ilişkinin ideal ya da sağlıklı olarak görülmesindeki temel unsurlar nedir?
Sağlıklı ya da ideal ilişkinin en temelinde iki insanın birbirine dürüst bir şekilde davranması ve güven duygusunun olması da gerekmektedir. Bu iki durumun olduğu çoğu ilişki aslında sağlıklı ilişki arasına girmektedir. Aynı zamanda ilişki içerisinde sorunla karşılaşıldığında bireylerin sakin şekilde çözmesi gerekmektedir.