Ergenlik; kişilerin 10 – 21 yaşları arasında, çocukluktan yetişkinlik dönemine geçişinde kendilerini bulma çağında yaşadığı ruhsal dengesizliklerin oluştuğu zor ve geçici bir dönemdir. Bu dönem her ne kadar geçici olsa da çocuklar ve ebeveynleri için oldukça önemli ve risklidir. Yetişkinliğe geçiş yaptıkları bu dönemde fiziksel özelliklerin ve duygusal farklılıkların değişmesi sonrasında çocukların bu durumu kabullenip alışması, ailelerin ise bu sürece ayak uydurması gerekir. Çocukların hayatlarındaki yeni döneme adapte olmasını sağlayacak en önemli faktör ailesidir. Ailenin, inişli çıkışlı duygusallıklar yaşayan çocuğa anlayışlı bir tutum göstermesi, çocuğun kendilerini anladığını düşünmesini ve çevresiyle daha az inatlaşma – çatışma yaşamasını sağlar.
Ergenlik çağındaki çocukların ebeveynlerinin en sık yaşadığı problemler şunlardır:
- Aksi davranışlar
- Özgürlüklerine olan bağlılık
- Arkadaşlık ilişkilerinde yaşanacak problemler
- Sosyal yaşantılarında meydana gelen problemler
- Zararlı maddelerin kullanımı başlaması
- Telefon – bilgisayar kullanımının artması
- Yemek ve kıyafet alışkanlıklarının değişmesi
Ergenlik döneminde olan her çocukta farklı davranışlar sergileyebilir. Çocuğun yaşantı ve çevresi ergenlik psikolojisini etkilemektedir. Çocukta yaşanan ergenlik dönemini görmezden gelinmesi veya ertelenmesi, çocukların ruh sağlıklarının bozulmasına, kontrol edilemez davranışlara veya kalıcı sorunlara sebep olur. Ebeveynlerin çocuklarını anlayışlı bir dille doğruyu yanlışı ayırt etmelerinde yardımcı olmaları, onlar ile kaliteli vakit geçirmeleri, ergenlik psikolojisini olumlu yönde etkiler.
Ergenlik döneminde anksiyete bozukluğu, sınav kaygısı, öfke ve dürtülerini kontrol edememe, cinsel kimlik bozuklukları, bağımlılık sorunları, takıntı ve tikler gibi durumlar yaşayan çocukların vakit kaybetmeden psikolojik destek alması önem taşır.
Çocuklarda ergenlik terapisinde psikologlar, çocukla yapacağı sohbet sonrasında psikoloji sorununu değerlendirip ona göre terapi yöntemi ve planı hazırlarlar. Terapi yöntemi belirlenen çocuğun yaşadığı psikolojik sorunun kaynağını anlayıp onunla ilgili çözümler üretilir. Bu aşamalarda çocukların büyük kısmı terapiyi olumsuz karşılanmaktadır. Psikologlar bunu göz alarak doğru terapi planlaması yapar. Böylece çocuğun ilk olarak güvenini kazanılıp ergenlik terapisi uygulanır.
Yapılan araştırmalara göre çocukların aldığı psikolojik destek terapisi, büyük oranda olumlu sonuçlanmaktadır. Alınan bu terapiler çocuğun okula ve sınavlara adapte olmasını, çevresiyle ve ailesiyle olan ilişkilerinde normalleşme sürecine girilmesini ve çocuğun kariyerinde doğru tercihler yapmasını sağlamıştır.