Çocuklarda karşı karşıya kalınan en önemli problemler arasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yer almaktadır. Hiperaktivite rahatsızlığı, çocukta daha belirgin şekilde baş gösterdiği için daha rahat şekilde tespit edilirken dikkat bozukluğunun tespiti ise daha uzun sürer.
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğunun Nedenleri
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun sebeplerinden biri, genetik mirastır. Anne ve babasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların, diğer çocuklara göre bu rahatsızlığa yakalanma oranı daha yüksek olarak tespit edilmiştir. Kafa travmaları, erken doğumlar, hamilelik sırasında yoğun sigara ve alkol tüketimi de, çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sebep olabiliyor. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığına yakalanan çocukların beyninin bazı bölgelerinde fonksiyon kaybının olduğu göze çarpıyor.
Dikkat Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliğinin hastalık olarak tam tanımı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Hastalık, kısa süre önceye kadar hastalık olarak kabul edilmemiş, bu rahatsızlığa sahip olan kişiler ise toplumdan dışlanmıştır. Yaşadıkları rahatsızlık nedeniyle okul başarısı daha düşük olan bu çocuklar, daha az sosyal davranış sergilediği için de bulunduğu asosyalleşmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığında en belirgin olgular şu şekildedir:
Çocuk, dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi nedeniyle dersi dinleyemez. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar, ders sırasında kendi içine kapanır ve hayal kurar.
Dikkat gerektiren eylemlerin büyük çoğunluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar tarafından gerçekleştirilemez. Diyalog kurduğu kişinin konuşmasına izin vermeyen çocuklar, konuşmaya sürekli müdahalede bulunur.
“Bekleme” denen durumun geçerli olmadığı bu çocuklar, kısa süre içinde bulundukları yerde sıkılır ve hareket etmeye başlar. Sıra kavramına uyum sağlayamayan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan çocuklar, sosyalleşme konusunda çok zorlanır.
Planmadan ziyade dürtüleriyle hareket eden bu çocuklar, başladıkları işleri yarım bırakarak diğerine başlama eğilimindedir. Bu nedenle verilen görevlerin büyük çoğunluğundan kısa süre içinde sıkılarak başka görevle ilgilenir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, diğer çocuklara göre çok daha hareketli ve çok daha konuşkandır.
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Tanısı – Tedavisi
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığının tanısı için, herkes tarafından kabul edilen bir test olmadığı için bu hastalığın tanısı için çalışan kuruluşlar farklı yöntemler izlemektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tanısı için çocuğun yukarıda yer alan eylemlerden çoğunluğunu gerçekleştirip gerçekleştirmediği tespit edilir. Yapılan çalışmanın ardından, çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığı olduğuna kanı getirilirse tedavi sürecine geçilir.Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki farklı yöntem, bazen aynı anda bazen ayrı şekilde uygulanır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalığına yakalanan kişinin tedavisi, yaşına, cinsiyetine, başka rahatsızlığının olup olmadığına ve buna benzer etkenler dikkate alınarak düzenlenir. İlaçlı tedavilerde, çocuğun ilaçlarının belirlenen saat aralıklarında alınması, bu konuda aile ve öğretmenlerin birbiriyle temasta olması önemlidir.İlaçsız tedavilerde ise çocuğa daha çok psikolojik ve fiziksel tedavi uygulanır. Ailenin, her iki tedavi şeklinde de, çocuğun bu davranışlarının bir seçenek değil rahatsızlık olduğunun iyice anlatılması ve ailenin bu süreçte sabırlı davranması, en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.