Baş Ağrısı Nedir?
Baş ağrısı, baş bölgesinin herhangi bir bölgesinde hissedilen zonklama hissi, baştaki damarların sıkıştığını hissetme ve büyük ölçüde insanı rahatsız edici derecede meydana gelen bir durum olarak bilinir. Hafif bir şekilde başlayarak giderek şiddetlenebilir ve ara ara bu durum tekrarlanabilir. Bu ağrı, yaş, cinsiyet ya da herhangi bir belirleyici fark gözetmeksizin her insanda görülebilen bir sağlık problemidir. Ve bu ağrı, birçok nedene bağlı oluşmuş ya da oluşuyor olabilir.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Birçok farklı türde baş ağrısı mevcuttur. Ağrılar çoğu zaman basit bir rahatsızlıkmış gibi görünse de farklı türdeki ağrılar kendi semptomlarına sahip olabilir, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir ve farklı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Ağrılar baş bölgesinde farklı alanlarda ya da tamamında hissedilebilir. Bu ağrılar hafif veya çok şiddetli belirebilir. En sık görülen baş ağrısı çeşitleri şunlardır:
- Migren
Migren genellikle başın bir tarafında oluşan çok şiddetli ve zonklama hissi ile oluşan bir ağrısı çeşididir. Bu ağrı ile ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet duyulur. Belirli bir saat ya da gün boyunca sürebilen bu bağ ağrısı, mide bulantısı, kusma veya iştah kaybına neden olabilir. Kronik olan migren baş ağrısı en az 15 gün boyunca hissedilebilir.
- Küme Baş Ağrısı
Küme baş ağrıları en şiddetli geçirilen baş ağrılarından biridir. Zonklayıcı veya sabit bir ağrı şeklinde oluşabilir. Bu baş ağrısı o kadar şiddetli olabilir ki kişi genelde hareketsiz oturamaz. Ağrı hissedilen tarafta göz kapağı düşer, gözlerde kızarıklık olur, gözbebeği küçülerek gözler yaşarır. Gruplar halinde oluşan bir ağrı çeşidi olduğu için küme baş ağrıları olarak adlandırılırlar. Her bir ağrı atağı 15 dakika ile 3 saat arasında sürer.
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Başın etrafını saran ve en çok rastlanan ağrı çeşididir. Kişilerin çoğunlukla stres anlarında ortaya çıkan bu ağrı şakaklarda meydana gelen basınç ve şiddeti ile kaslarda hassasiyet oluşturur. Bu ağrı günlerce sürebilir ve 30 dakika ile bir hafta arasında değişebilir. Migrene göre zonklayıcı olmak yerine genelde baskı ve sıkışma hissi ile ağrılar kendini gösterir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık yaşanan bu baş ağrısı yirmili yaşlarda başlayıp orta yaşlarda daha sık görülür.
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Baş ağrısının çeşidine göre farklılıklar gösteren ağrıların bazı nedenleri vardır. Kasları gerginleştiren ve beyindeki bazı sinir uçlarının hassaslaşmasına neden olan bu ağrıların nedenleri kişiden kişiye göre de değişmektedir. Fakat bazı tetikleyiciler şu şekilde sıralanabilir:
- Stres hali
- Uyku düzensizliği
- Yeteri kadar su tüketmeme
- Aç kalma
- Uzun süreli telefon, tablet veya bilgisayar ekranına maruz kalma
- Psikolojik travmalar
- Beyin tümörleri
- Dumana fazlaca maruz kalmak
- Kafeinin aniden kesilmesi
- Alkol tüketimi
Baş Ağrılarına Ne İyi Gelir?
Baş ağrısının tedavisi için öncelikle ağrının türünü ve ağrıya neden olan durumu tespit etmek gerekir. Bu durum tespit edildikten sonra ise uzman doktorunuz tarafından doğru tedavinin uygulanacağına karar verilir. Fakat çok şiddetli ve kısa süren bir ağrılar mevcut ise ağrının tedavisi için her zaman kullandığınız bir ağrı kesici kullanılabilir. Fakat bu ağrıları kontrol edebilmek amacı ile kullanılan ağrı kesici ilaçlar çoğu zaman masum gözükse de sürekli kullanılırlarsa böbrekler ve diğer organlar için tehlikeli durumlar oluşturabilirler.
Durumun tedavisinde etkili olabilecek bazı yöntemlerle hafifletilebilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Sessiz ve karanlık bir ortamda dinlenmek
- Sıcak veya soğuk kompresler uygulamak
- Etkili bir masaj uygulamak
- Fizik tedavi yöntemleri
- Kas gevşeticiler
- Reçetesiz satılan ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen gibi)
- Reçeteli burun spreyleri
- Oksijen tedavisi
Gibi yöntemler hafif ya da şiddetli ağrılar için ilk akla gelen yöntemler olarak uygulanabilir.
Baş Ağrısı İçin Bir Uzmana Ne Zaman Başvurmalısınız?
Baş ağrısı farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bu baş ağrıları geçmeyen türde ve sıklıkla yaşanıyorsa altında yatan başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu sebeple hayatınızı etkileyecek derecede şiddetli baş ağrınız veya eşlik eden semptomlarınız varsa, bir nöroloji uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Şu durumlardan birini veya birkaçını yaşıyorsanız;
- Baş ağrılarınız 1-2 günden fazla süredir devam ediyorsa
- Baş ağrılarınız aniden ortaya çıkma eğilimi gösteriyorsa
- Görme duyunuzda değişiklikler hissediyorsanız
- Baş ağrılarınız ile nöbet geçiriyorsanız
- Denge kaybı veya bozukluğu yaşıyorsanız
- Mide bulantısı ve kusma durumunuz mevcutsa
- Ateşinizde yükselme olduysa
- Konuşmada güçlük çekiyorsanız
Mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz ve size uygun tedavi yöntemine başvurmalısınız.