Aslında bakıldığında psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissi birçok bireyde görülebilen bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu bu his bireyler üzerinde görüldüğü zaman genel itibari ile bir endişe hissi de yaratmaktadır. Buna göre bakıldığında uyuşma ve karıncalanma hissi bireyler üzerinde etkili olduğu zaman, bireyler genel olarak fiziksel bir rahatsızlıkları olduğunu düşünmektedir. Buna ek olarak da söz konusu fiziksel rahatsızlığı bulabilmek için ya da söz konusu fiziksel rahatsızlığın nedenlerini bulabilmek için hekime muayene olmaktadır.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Neden Meydana Gelmektedir?
Fiziksel hastalığın yanı sıra genel itibari ile uyuşma ve karıncalanma hissi psikoloji kökenine bakıldığında anksiyete temelli olduğu görülmektedir. Buna ek olarak anksiyete bireyler üzerinde panik atak da yaratabilmekte ve bunun sonucunda ise bireylerin belirli bölgelerinde uyuşma ve karıncalanma hissi yaratabilmektedir.
Bu gibi durumlar fiziksel bir hastalıktan daha çok psikoloji temelli meydana gelmektedir. Birey ani bir durum ile karşı karşıya kaldığı zaman ya da bir bilgiyi ani bir şekilde öğrendiği zaman bazı durumlarda panik atak ya da panik bozukluk yaşayabilmektedir. Buna ek olarak bireylerde, günlük hayatın getirdiği durumlar sonucunda çeşitli anksiyete bozuklukları görülmektedir. Psikolojik olarak temelde bu iki durum ve sonucunda ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma hissinin meydana gelme sebepleri arasında sayılabilmektedir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Genelde Vücutta Hangi Bölümlerde Görülmektedir?
Aslında bakıldığında psikoloji temelli bireylerin vücutlarında görülen uyuşma ve karıncalanma hissinin görülme yerleri belirgin değildir. Tıp çalışmalarına ve elde edilen araştırma bilgilerin sonucuna göre bakıldığında söz konusu uyuşma ve karıncalanma hissi vücudun herhangi bir bölgesi üzerinde görülebilmektedir.
Buna ek olarak araştırmalar sonucu elde edilen verilerin ışığında bireylerin söz konusu uyuşma hissini belirgin olarak hissettiği birkaç bölge örnek olarak verilebilmektedir. Söz konusu bu bölgeler ise eller, bacaklar ya da el bacakların belirli kısımları, yüz bölgesinde uyuşma, çenede uyuşma ve tamamen kafada uyuşma şeklinde olduğu karşımıza çıkmaktadır. Belirgin olarak görülen uyuşma ve karıncalanma hissinin yaşandığı bölgelere dil de örnek olarak verilebilmektedir. Buna ek olarak bireylerin yaşadığı panik atan seviyesine bağlı olarak söz konusu bu uyuşma ile birlikte bazı durumlarda konuşma bozukluğu da görülebilmektedir.
Ne Gibi Durumlar Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanmaya Sebep Olabilmektedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bireylerin günlük hayatta yaşadığı anlık ruh hali değişimleri panik atak yaratabilmektedir. Buna ek olarak fazla hissedilen korku ya da endişe durumu da psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissi yaratabilmektedir. Buna göre bakıldığında psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissinin en temel nedeni panik atak gibi durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bireylerde görülen uyuşma ve karıncalanma hisleri fiziksel bir problem ya da sorunla açıklanamıyorsa ve bu durumdan dolayı doktora gittiğinizde herhangi bir muayene sonrasında fiziksel olarak bir sorun tanısı konulmamışsa çoğunlukla psikolojik olabilir. Özellikle bu uyuşukluk ve karıncalanma hissi, kaygı ve stres anlarında artıyorsa ve bu kaygı anında kişiler panik yaşıyorsa bu durumun psikolojik bir belirti olduğu düşünülmektedir.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissi İçin Hangi Doktora Görünmeli?
Uyuşma ve karıncalanma hissedildiğinde bazı tetkikler fiziki muayeneler sonucunda uyuşma ve karıncalanma hissine bağlı olarak fiziksel bir rahatsızlık tanısı konulmadıysa, fiziksel sağlık sorunu ile ilgili olmadığı uzman tarafından belirtildiyse, bu durum sonrası bir psikolog ile randevu ayarlayıp görüşmek faydalı olacaktır. Bu tarz anksiyete bozukluklarında psikoterapi yöntemleri bilimsel açıdan kanıtlanmış sonuçlara ulaşılan bir yöntemdir. Psikologlar ile yüz yüze veya dilerseniz online olarak görüşebilirsiniz.
Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Nedenleri Neler Olabilir?
Bazı psikolojik nedenlerden dolayı bireylerde uyuşma ve karıncalanma hisleri görülebilmektedir. Buna neden olan durumlar şunlar olabilmektedir:
- Anksiyete durumu
- Kaygı bozukluğu
- Travma veya korku
- Yaşanan bir olaydan dolayı şiddetli bir stres hali
- Uzun süren uykusuzluk halleri
- Sevilen birinin ölümü sonrası yaşanılan yas süreci
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nasıldır?
Psikolojiye bağlı uyuşukluk ve karıncalanma hissi farklı birçok şekilde görülebilir ya da yaşanabilir. Bazı kişilerde vücudun bir kısmında uyku esnasında hissedilen iğne batmaları şeklinde durumlardır.
Çoğunlukla el veya ayaklarda görülür. Bunun dışında vücudun kol, yüz veya başka uzuvlarında da hissedilebilir. Uyuşma ve karıncalanma hissi vücudun her yerinde aynı anda görülmez ya da hissedilmez. Belli bölgelerde parmak uçları ya da boyundaki sinirler gibi bölgelerde görülebilir.
Genellikle uyuşan veya karıncalanan bölgedeki farklılığı hissettiğinizde o bölgeyi hareket ettirmeye ve hissetmeye çalışırsınız fakat bu uyuşukluk ve karıncalanma halinden dolayı bunu hissedemeyebilirsiniz. Bu his, vücudunuzun bir veya daha fazla bölgesinde görülebilir.
Fiziksel Bir Rahatsızlık mı Yoksa Psikolojik Bir Uyuşma ve Karıncalanma mı Nasıl Ayırt Edilir?
Aslında bakıldığında bireylerin yaşadığı uyuşma karıncalanma hissi ilk olarak aklı fiziksel bir rahatsızlık mı olduğu sorusunu akıllara getirmektedir. Bu nedenle birey ilk olarak hekim muayenesi yaptırmaktadır. Fakat söz konusu uyuşma hissinin illa bir fiziksel rahatsızlık temelli yaşandığı düşünülmemektedir.
Gerekli muayene işlemleri gerçekleştirildikten sonra bireyin vücudunda her şeyin olması gerektiği gibi işlemesi sonucu, yaşanan uyuşma ve karıncalanma hissinin psikolojik olabileceği belirtilmektedir. Bunun sonucunda ise aslında bireyin yaşadığı durumun herhangi bir fiziksel rahatsızlık ile ilgili olmadığı, bunun yanı sıra tamamen duygu durum bozukluğu ile ilgili olduğu sonucuna varılmaktadır. Buna ek olarak bireyin yaşadığı his eğer bir fiziksel zorluğa sebebiyet vermiyor ise yine aynı şekilde yaşanılan söz konusu hissin psikoloji temelli meydana geldiği düşünülmektedir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Başladığında Ne kadar Süre Sonra Geçer?
Söz konusu uyuşma hissi bireyler üzerinde etkili olmaya başladığında belirtilerin ortadan kalkması bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi nasıl ki oluşum ya da meydana gelme nedenleri bireyden bireye farklılık gösteriyorsa, aynı şekilde belirtilerin ortadan kalkması da bireyden bireye farklılık göstermektedir.
Buna ek olarak bireylerin yaşadıkları endişe ve korku dolu ruh hali devam ettikçe, söz konusu bu durumun ve hissin de devam edeceği belirtilmektedir. Bu bazı durumlarda uzun sürebilmektedir. Uyuşukluk hissinin ne kadar süre birey üzerinde etkili olacağı aynı zamanda bireyin bu hissi ne kadar sık yaşadığı ile de doğru orantılı görülmektedir. Birey söz konusu uyuşukluk ya da uyuşma hissini belirli periyodlar halinde yaşıyorsa, etkisini ortadan kaldırma süresi de buna bağlı olarak uzayabilmekte ya da kısalabilmektedir.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Tedavileri Nedir?
Anksiyete ve panik atak temelli görülen uyuşma ve karıncalanma hissinin en önemli ve işe yarayan tedavi yöntemleri arasında terapi sayılabilmektedir. Bireyler uzmanlar tarafından verilen terapi yöntemleri ile tedavi olabilmektedir. Buna göre bakıldığında söz konusu psikolojik rahatsızlığın en etkili ve en kalıcı yöntemleri arasında terapinin olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Geçmesi İçin İlaç Kullanmak Gerekli mi?
Bireyler uzmanlar tarafından verilen terapi tedavi yöntemine başvurarak yaşadıkları uyuşma hissinden kurtulabilmekte ve bir daha yaşamalarının önüne geçebilmektedir. Bu nedenle genel itibariyle herhangi bir ilaç kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Yaşayan Bireyler İçin Birtakım Öneriler
Aslında bakıldığında söz konusu psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissini yaşayan bireyler için birtakım öneriler vardır. Söz konusu bu öneriler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bu hissi yaşayan bir bireyin yapması gereken ilk şey psikolojik mi yoksa fiziksel bir rahatsızlığa mı bağlı olduğunu anlamaktır. Bu sorunun cevabı elde edildikten sonra birey kendine en uygun tedavi yöntemini bulabilmektedir.
- Psikolojik kökenli uyuşma ve karıncalanma hissi için bireyin hareket etmesi ve birtakım nefes egzersizleri gerçekleştirmesi, terapinin yanı sıra bireye en iyi gelen ikinci yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Yaşadığı panik atak durumunu kolay bir şekilde atlatabilmesi için etrafında bulunan dikkat dağıtıcı ögelerden yardım alması önerilmektedir.
- Bunlara ek olarak birey uyuşukluk durumunu yaratan panik atağın sebeplerini bulmalıdır.