Paranoid Şizofreni Nedir?
Bireyin kuruntularından dolayı gerçeklikten uzaklaşmasına neden olan psikolojik bir bozukluk olarak yanıtlanabilir. Bireyin hayal dünyası ve gerçeklikten uzaklaşması normal yaşamını büyük ölçüde engeller. Genellikle kişilerde 18-30 yaşları arasında başlar.
Hangi Yaşlarda Başlar?
45 yaş üstü ve 15 yaşını geçmemiş genç kişilerde bulunması zor bir hastalıktır. Ayrıca bu hastalık erkeklere göre kadınlarda daha erken ortaya çıkmaktadır. Paranoid Şizofreni hastalarının, oldukça belirgin semptomları olmasına rağmen çoğu zaman içinde bulundukları durumu kabullenemezler. Bu ,onları sosyal ilişkilerinden uzaklaştırır ve sosyal çevrelerinden giderek daha fazla kopmalarına yol açar.
Paranoid Şizofreni; Katatonik Şizofreni, Dezorganize Şizofreni ve Farklılaşmamış Şizofreni gibi şizofreninin alt tiplerinden çok daha genç yaşta ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında paranoid şizofreni belirtileri olan kişilerin, bir an önce tedavi altına alınması gerekmektedir. Bu şekilde en azından hastalık çok fazla ilerlememiş olur.
Belirtileri Nelerdir?
- Paranoya ve Sanrılar; Paranoid şizofreni belirtileri arasında paranoya ve sanrılar en sık görülen belirtilerdendir. Hastalar genellikle gerçeklikten tamamen kopuk olan ve kafalarında kurdukları gerçeklik algısına ve o dünyanın yarattığı inançlara körü körüne inanırlar. Bu da kişileri fazlasıyla yıpratan bir süreçtir. Aslında var olmayan koku ve tatları algılayarak ta psikolojilerini iyice altüst edebilirler.
- Kendini Özel ve Değerli Hissetme; İnsanlar kendini özel ve eşsiz hissetmek isteyebilirler fakat Paranoid Şizofreni rahatsızlığı olanlar da bu durum biraz farklı seyretmektedir. Bu kişiler, genellikle kendilerini diğerlerinden üstün hissederler. Önemli bir görevleri olduklarını ve bu yüzden doğduklarını, dünyayı kurtarmak için gönderildiklerine inanırlar. Her zaman liderlik pozisyonunda olduklarını düşünürler.
- Kişilik Bölünmesi; Aynı anda iyi ve kötü ya da saldırgan ve nazik olabilirler. Birbirine çok zıt iki farklı karaktere bürünebilirler. Bir çatışma halinde oldukları için bu insanları çoğunlukla kendi kendilerine konuşurlarken görebilirsiniz.
- Saldırganlık; Öfke kontrolü çok düşük olabilir ya da olmayabilir. Kendi fikirlerini çok fazla önemsedikleri için, fikirlerini görmezden gelen insanlara karşı öfkeli ve saldırgan olabilirler. Ayrıca kişiler, birilerinin kendisine kötülük yapmasından korktukları için de yabancılara karşı fazlasıyla saldırgan olabilirler.
Konuyla Alakalı Akıl Oyunları Filmine Ait Kısa Video Görüntüsü
Tedavisi Mümkün Mü?
Ruhsal bir bozukluk olduğu için tedavi süreci her ne kadar zor bir süreç olsa da olumlu sonuçlanabilir ancak bazı durumlarda hastalığın tekrar ettiği de görülmüştür.
İlk olarak kişinin, hasta olduğunu kabul etmesi ve tedavi olmayı istemesi gerekmektedir.
Uzmanlar, önce hastalığın nedenlerini inceler ve tedaviye başlarlar. Hastanın tepkileri ölçülür, durumu hakkında bir tahmin yapılır ve hastalığın hangi aşamada olduğu saptanır.
Hastalığın seyrine göre ilaç ve psikoterapi ile tedavi uygulanır. Eğer uzmanlar, bu sürecin hastaya çokta faydalı olmadığını düşünüyorlarsa hasta bir süre klinikte tedavi edilir.
Paranoid Şizofreni tedavisinde, uzmanın tutumu kadar hasta ve ailesinin tutumu da çok önemlidir. Bu süreçte hastayla temasa geçen aile ve diğer kişilerin hastaya karşı nasıl davranılması gerektiğini bilmeleri gerekir.
Kendini tanıma testi ile ilk adımı atarak kendinizi ne kadar tanıdığınızı ölçebilirsiniz.