Dikkat dağınıklığı çoğu insanın karşılaştığı, gün içerisinde yaptığı işe veya o ana konsantre olamayıp odağını kaybettiği durumdur. Dikkat dağınıklığı çocuklarda gelişim zamanlarında sık görülen bir rahatsızlıktır. Çocuk; oyun oynarken, ebeveynleri ile sohbet ederken veya televizyon izlerken o ana uzun süre odaklanamayıp başka şeylerle ilgilenmeye başlar. Yetişkinlerde odak problemi kısa süreli iken çocuklarda odak sürekli olarak değişmektedir.
Çocuklarda dikkat dağınıklığına etki edecek birçok durum vardır. Çocuk ortamdaki çevresel faktörlere, sese veya ışık gibi basit faktörler nedeniyle odağını kolayca kaybedebilir. Bunlara ek olarak duyu organlarındaki sorunlar ve kişisel özellikleri gibi etkenler de konsantresinin bozulmasını etkiler.
Çocuklarda dikkat dağınıklığının anlaşıldığı belirtiler şunlardır:
- Okuduğu veya dinlediği bir şeyi anlayamayıp tekrar tekrar okuması.
- Özellikle hoşlanmadığı derslerde odağını kolayca kaybetmesi.
- İlk defa gördüğü birinin ismini hatırlamayıp hafıza sorunları yaşaması ve birkaç gün sonra o kişiyi tekrar gördüğünde sadece simasını anımsayıp kişiyi tanıyamaması.
- Kendini bazı zamanlar doğru ve iyi ifade edememek.
- Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklar; sınavlarda ve insanlarla olan diyaloglarında başarısız olurlar. Ufak yaşlarda dikkat problemini çözmek; çocuğun sosyal hayatındaki başarısının sağlanması ve dikkat dağınıklığının hızlı bir şekilde ortadan kaldırılması için önemlidir.
Dikkat dağınıklığı nasıl düzelir?
Düzenli uyku düzeni, çocuğun güne daha açık ve dinç bir zihinle uyanarak konsantresinin artmasını büyük oranda etkiler.
Çocuğun sevmediği, ilgisinin az olduğu alanlarda motive ve takdir edilmesi dikkat dağınıklığını azaltacaktır.
Yazılım uygulamaları ve oyunlar, keyifli bir şekilde dikkat dağınıklığını düzeltmeye yardımcı olur.
Öğretmenleri ile konuşmak ve bu durum hakkında bilgilendirmede bulunmak, çocuğun okulda yaşayacağı dikkat eksikliğini en aza indirilmesi için harekete geçilmesini sağlar.
Dikkat dağınıklığı olan çocuğun sorumluluklarını üstlenmesinde yardımcı olmak, yaptığı işe daha uzun odaklanmasında sağlar.
Çocuğun odaklanamadığı durumlarda ona kızmak yerine sabırlı olunması, sorduğu sorulara net cevaplar verilmesi dikkat dağınıklığını iyi yönde etkiler.
Tüm bunlarla birlikte psikolojik destek ve terapi, çocuktaki dikkat dağınıklığının düzelmesinde katkı sağlar.