Neden Mutlu Olamıyoruz?
Günümüzde hangimiz her anın tadını çıkarıp o anı mutlu olarak hatırlıyoruz. Ya da hangimiz keyifli vakit geçirip o saf mutluluk duygusunu tadıyoruz. Aslında hepimiz mutluluğu bir yerlerde arayış içindeyiz.
O sınavı geçersem, o zammı alırsam, o müşteriyi kaparsam, o işe girersem, işte o vakit mutlu olacağımıza inanıyoruz. Peki ya mutluluğun tanımı herkes için aynı mıdır? Sizce mutluluk nedir?
Aslında mutluluğu tek bir anlam olarak ifade edemeyiz yani mutluluğun tek bir anlamı yoktur. Achor, için mutluluk ‘potansiyelimizin peşinden koşarken hissettiğimiz sevinçtir’. Mutluluk; evlilik, sağlık, arkadaşlık, yaratıcılık ve özellikle işimiz ve kariyerimiz dâhil olmak üzere hayatımızın neredeyse her alanında bizi başarıya götürmektedir. Hatta mutluluk uzun ömürlülüğümüzü de etkilemektedir. Peki, asıl sorumuza gelecek olursak mutlu değilsek bunun sebebi nedir, neden mutlu olamıyoruz?
Aslında bunun sebebi biz insanoğlunun doyumsuz hissetmesidir ve bunun için bizler ne istediğimizi ya da ne derece istediğimizi bilmediğimizdendir. Çünkü isteklerimiz doğrultusunda ilerlediğimiz vakit tatmin olma duygumuz güçleniyor ve mutlu olabiliyoruz. Peki, bu durumda ne yapmalıyız? Mutluluğu doğru yerde mi arıyoruz?
Pozitif psikoloji alanında araştırmalar yapan Shawn Anchor, mutluluğun formülü zannettiğimiz “daha çok çalışırsam, daha başarılı olurum; daha başarılı olursam işte o zaman mutlu olabilirim” düşüncesinin temelden yanlış olduğunu iddia ediyor. Çünkü buradaki asıl mesele, ne zaman o başarıya ulaşırsak beynimizin yeni bir başarı tanımı yapmasıdır.
Sınavdan geçtim, şimdi daha yüksek not almalıyım; o işe girdim, şimdi daha iyisini bulmalıyım; satış hedefini tutturdum, şimdi bunu da aşmalıyım. Bu şekilde mutluluğu, asla ulaşamayacağımız bir ufuk çizgisine itmiş oluyoruz.
Çözüm, bu formülü tam tersine çevirmekte. Yani mutluluğu sona değil de, başa koymada olaylara en başından pozitif yaklaşmada. Çünkü pozitifken vücudumuz dopamin hormonunu salgılamaktadır. Dopamin hormonu bizi mutlu etmekle kalmayıp, aynı zamanda dünyaya farklı bir şekilde adapte olmamızı sağlayan beynimizdeki öğrenme merkezlerini de harekete geçirmektedir. Kısaca pozitif olmanın yolunu öğrendiğimiz vakit beynimiz daha başarılı bir şekilde çalışıp hızlı ve akıllıca kararlar verebiliyor.
Kendimizi mutlu etmenin yolları;
- Günde sadece beş dakika nefesiniz üzerinde meditasyon yapmak
- Gelecekte keyifli bir aktivite öngörmek
- Bilinçli nezaket eylemlerini gerçekleştirmek için yolunuzdan çekilmek
- Kendinizi pozitif hissettiren şeylerle çevrelemek – aile fotoğrafları, müzik, sanat ve hatta masaüstünüzdeki basit düzen gibi
- Dışarı çıkmak için zaman yaratmak ve TV’nin sinsi etkilerinden kaçınmak
- Uzun vadeli beyin fonksiyonunu geliştirdiği gösterilen düzenli egzersiz
- Para harcamak – bir şeye değil, deneyimlere, özellikle de diğer insanlarla.
Mutluluk, her şeyden önce, başarıya ulaştıktan sonra yaşadığımız duygu değildir. Başarının ön koşuludur. Kendimizi iyi hissettiren bir ruh hali yaratmak, zorluklar karşısında bile olumlu, iyimser bir bakış açısı benimsemek, başkalarını cesaretlendirmek ve öz güvenlerini güçlendirmektir. Bu noktada Psikolog desteği almanız gerekebilir. Detaylı bilgi için whatsapp hattımızdan bize ulaşın.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız: Reçetesiz Antidepresan Var Mı?
Psikoloji Öğrencisi Seda Kirmit