Psikolojik mide bulantısı nedenleri pek çok kişi tarafından araştırılan konular arasında karşımıza çıkmaktadır. Mide bulantısı pek çok farklı hastalık ve rahatsızlığın belirtisi olabileceği gibi psikolojik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ancak mide bulantısının gelişmesinde etkili olan tek bir psikolojik sebepten söz edebilmek mümkün olmamaktadır. Farklı durumlara bağlı olarak kişi mide bulantısı hissini yaşayabilir.
Sebebi her ne olursa olsun bilindiği üzere psikolojik nedenlere dayalı olarak gelişen mide bulantısı gibi rahatsızlıklar bu problemi yaşayan kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Ancak kişide ortaya çıkan bulantı hissinin geçirilebilmesi ve tedavi edilebilmesi için öncelikle altında yatan fizyolojik bir neden olup olmadığı tartışılmalı, eğer herhangi bir hastalık teşhisi konulamıyorsa bu kez psikolojik nedenler araştırılmalıdır. Rahatsızlığın tedavisi için izlenecek yol kişinin yaşadığı problemlere yönelik olarak belirlenir.
Psikolojik Mide Bulantısı Belirtileri Nelerdir?
Fizyolojik açıdan mide bulantısı pek çok farklı rahatsızlığın belirtisi olarak karşımıza çıkıyor olsa da psikolojik temelli rahatsızlıkların da kimi zaman mide bulantısı hissine yol açabileceği bilinmektedir. Peki psikolojik mide bulantısı belirtileri nelerdir? Ardında fizyolojik bir neden olmasa da kişiler mide bulantısı hissini yaşayabilmektedir.
Psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişen mide bulantısında da temel belirti elbette kişinin yaşadığı bulantı hissi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bunun yanı sıra bulantıya eşlik eden çeşitli belirtilerin de ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Aşağıdaki durumlar psikolojik nedenlere dayalı olarak gelişen mide bulantısı hissine eşlik edebilir:
- Sebebi olmayan halsizlik hissi
- Fizyolojik bir nedene bağlı olmayan kusma
- Uyku düzeninde meydana gelen bozulmalar
- Sebepsiz bir şekilde gelişen ishal
- Kişinin kendini sıkıntı içinde hissetmesi
Psikolojik mide bulantısı belirtileri herkeste aynı şekilde ortaya çıkmamaktadır. Yaşanan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Altında herhangi bir sağlık sorunu yatmayan bulantı sorunlarının birkaç günden uzun sürmesi durumunda kişinin bir uzmana danışması önem taşımaktadır.
Psikolojik Mide Bulantısına Ne Sebep Olur?
Mide bulantısı hissi pek çok hastalığa paralel olarak gelişebilen ikincil bir belirti olsa da kimi zaman psikolojik bir soruna dayalı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Psikolojik mide bulantısı sebeplerinin değişkenlik gösterebildiği bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir: Simetri Hastalığı Nedir?
Yoğun Kaygı Yaşanması
Bir kişinin yoğun şekilde stres altında kalması sonucunda hem fiziksel hem de psikolojik olarak çeşitli rahatsızlıklar gelişebilmektedir. Bu belirtilerden biri de mide bulantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir olay ya da durum karşısında yoğun bir şekilde stres ve kaygı yaşaması sonucunda bulantı hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu durum kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkilemeye başladığı takdirde kişide çeşitli kaygı bozuklukları gelişebilir.
1) Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Kişinin rahatsızlık yaşamasına sebep olabilecek psikolojik mide bulantısı sebepleri arasında karşımıza ilk olarak yaygın anksiyete bozukluğu çıkmaktadır. Bu durum kısaca kişinin özel bir durum karşısında değil, sıradan rutinleri sırasında uzun süreli kaygı ve endişe duyması ile ilişkilendirilir. Kimi uzmanlar yaygın anksiyete bozukluğunu kronik rahatsızlıklar sınıfında da değerlendirmektedir. Yaşanan kaygı kendini çarpıntı, terleme, sıkıntılı hissetme, uykusuzluk ve mide bulantısı ile birlikte gösterebilir.
2) Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Kişinin sosyal ortamlarda çeşitli durumlar ve olaylar karşısında kaygı yaşaması olarak tanımlanabilen sosyal anksiyete bozukluğu aynı zamanda sosyal fobi olarak da isimlendirilmektedir. Kişinin bir sunum yapmadan önce yoğun bir stres yaşaması ya da yeni ve kalabalık ortamlara girmekten çekinmesi sosyal fobiye örnek olabilir.
3) Fobiler
Kişinin korktuğu bir şeye maruz kalması sonucunda psikolojik mide bulantısı hissinin ortaya çıkabilmesi mümkündür. Kişiler korktukları olay, durum ya da nesneler ile karşı karşıya geldikleri vakit yoğun bir kaygı yaşayabilir, ortaya çıkan bu kaygıya paralel olarak mide bulantısı hissedebilirler.
4) Panik Atak
Panik atak kişinin yaşadığı kaygı problemlerine bağlı olarak bir çeşit atak hali yaşaması durumu olarak tanımlanabilmektedir. Panik ataklar kişide genetik yolu ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olabileceği gibi sonradan meydana gelmiş büyük olaylar sonucunda da görülmeye başlanabilir. Bu ataklar sırasında çarpıntı, nefes alamama hissi, göğüste sıkışma hissi, baş dönmesi, terleme ve mide bulantısı yaşanabildiği bilinmektedir.
Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Bilindiği üzere pek çok farklı psikolojik rahatsızlık mide bulantısına sebebiyet verebilmektedir. Dolayısıyla psikolojik mide bulantısı nedenleri oldukça geniş bir skalada incelenebilir. Eğer kişinin yaşadığı mide bulantısı hissinin arkasında fizyolojik bir neden saptanamadıysa psikolojik sebeplerden şüphelenmek doğru olacaktır.
Kişinin yaşadığı psikolojik problemlerin ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi ile yaşanan mide bulantısı hissinde de hafifleme görülebilir. Dolayısıyla kişi birkaç günden uzun süren bir mide bulantısı hissi yaşıyorsa bir psikoloğa başvurmalı, sorunun saptanması ve çözülmesi konusunda destek almalıdır. Peki psikolojik mide bulantısı nasıl geçer?
Kişi eğer geçemeyen ve uzun süredir devam eden bir mide bulantısı hissi yaşıyorsa zaman kaybetmeden bir hekime danışması şarttır. Böylece gerekli tetkik ve incelemeler yapılarak rahatsızlığın arkasında fiziksel temelli bir sorun yatıp yatmadığı saptanabilir ve gerekli görülen tedaviler uygulanabilir.
Rahatsızlığın ardında fizyolojik bir problem bulunmadığı takdirde kişi bir psikolog ya da psikiyatrist ile görüşmeli, mide bulantısına sebep olabilecek sorunlar incelenmeli ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde rahatsızlığın kronikleşmesi ve daha kötü bir hal alması söz konusu olabilir.
Psikolojik tedaviler kişinin yaşadığı probleme bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle tek bir tedavi yönteminden söz etmek mümkün değildir. Hekimler kişinin yaşadığı problemin tedavisi için durumu değerlendirerek en doğru tedaviyi planlamaktadır.
Psikolojik Mide Bulantısı Yaşayanlar Ne Yapmalı?
Psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı probleminin çözülebilmesi için doğru bir tedavi şarttır. Ancak tedavinin yanı sıra kişinin dikkat etmesi ve uygulaması gereken, tedaviyi destekleyecek bazı noktalardan söz edebilmek de mümkün olmaktadır. Psikolojik mide bulantısına ne iyi gelir? Diye merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Mide bulantısını geçirebilmek adına aşağıdakiler önerilmektedir:
- Stresli bir dönemden geçiyorsanız kendinizi rahatlatacak aktiviteler yapmaya özen göstermelisiniz.
- Kısa ya da uzun yürüyüşler yaparak stres seviyenizin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Bol su tüketmeye dikkat etmek hem stres seviyenizin azalmasına yardımcı olacak hem de mide bulantınızın hafiflemesini sağlayacaktır.
- Zihninizi berrak tutmaya özen göstermeli, sakin kalabileceğiniz bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.
- Serin ortamlarda bulunmak mide bulantınızın hafiflemesine yardımcı olabilir.
- Öğünlerinizde tek seferde büyük şeyler tüketmek yerine daha az ve sık yemek yemeyi deneyebilirsiniz.
- Bir miktar soda midenizin rahatlamasına yardımcı olabilir.
Psikolojik Mide Bulantısı Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Psikolojik mide bulantısı tedavisi kişiye özel olarak planlanmaktadır. Kimi zaman herhangi bir tedaviye gerek kalmadan yaşanan sorunların geçmesiyle bulantı hissi kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Eğer herhangi bir sağlık problemine bağlı olmaksızın mide bulantısı problemi yaşıyorsanız bir uzmana görünmenizde fayda var. Psikolojik mide bulantısı nedenleri değişkenlik gösterebilmekle birlikte bu rahatsızlığın tedavi edilebilir olduğu unutulmamalıdır. Tedaviye daha erken sürede başlamak ise önem taşıyan noktalardandır.