Oyun terapisinin çocuklar üzerinde gelişimsel faydaları olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Oyun terapisi, gelişme çağında problemler yaşayan çocuklar için sağlıklı ve çokça tercih edilen bir terapi desteğidir.
Oyun terapisi, çocukların duygularını, davranışlarını, ihtiyaç ve isteklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olan ve çocukların yaşadıkları psikolojik problemlerde ve travmalarda kendilerini koşulsuz kabul edilen bir ortam sayesinde oyun eşliğinde ona rehberlik eden bir terapi çeşididir.
Bu terapi, çocukların pozitif ve mutlu bir yaşam sürebilmelerine yardımcı gelişimsel bir terapi türüdür. Çocuğun dünyasında büyük gelişimsel kazanımlar sağlayan oyun terapisi, çocukların iç dünyalarındaki karmaşaları düzeltebilmenin yanında ebeveynleri ile de ilişkilerinin artmasına ve gelişmesine katkı sağlar.
Oyun Nedir?
Oyun, çocukların gelişimsel sürecinde, onların nesneleri tanımaya başlamaları ile birlikte duygularını ifade edebildikleri ve ilişki kurma becerilerini geliştirebildikleri bir araç olma niteliğindedir. Bu nedenle oyun, çocukların büyüme evresinde gelişmelerine, duygu ve düşüncelerinin yoğunlaşmasına, öğrenmesine ve el becerilerine katkı sağlamaktadır.
Çocuklar oyun ortamı sayesinde, daha iyi öğrenerek yaratıcı düşünmeye başlarlar. Zeka gelişimleri açısından da çok önemli olan oyun, onları olumsuzluklardan ve düşüncelerden uzaklaştırarak huzurlu bir ortamı benimsemelerini sağlar.
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, ruh sağlığı alanında uzman olan terapistler eşliğinde bir oyun ortamı sağlanarak, çocuğun kendi dünyasını keşfetmesini ve problemlere karşı bir çözüm bulmalarına yardımcı olan bir süreçtir. Oyun terapisi, bilişsel, duygusal ve davranışsal anlamda tüm problemlere karşı çok etkili bir terapidir.
Birçok alanda çocukların psikolojik ruh sağlıkları düzeyinde fayda sağlayan oyun terapisi, onların olumlu ve pozitif anlamda benlik duygularının gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bazı çocuklar, birçok konuda konuşmak için bilişsel ve dil becerilerinden yoksundur.
Dolayısı ile çocuklar bu terapi sayesinde, tüm duygularının kabul edilebilir olduğunu görebilir ve böylece kendi duygularını da kabul etmeyi öğrenirler. Bunun sonucunda çekinmeden ya da kabul edilemez olduğunu düşünmeden tüm duygularını özgürce ve rahatça ifade edebilirler.
Oyun Terapisinin Fayda Sağladığı Durumlar Nelerdir?
Çocuklara uygulanan oyun terapisinin birçok faydası ve olumlu noktaları vardır. Her çocuk oyun oynamayı ve belirli aktivitelerle uğraşmayı sever. Çocukların duyguları ve davranışları, yetişkinler gibi değildir. Ve bu gelişimsel süreçte oyun oynamak onları pozitif birçok anlamda iyileştirmektedir.
Çocuklar evde ebeveynleri ile ya da okulda, kreşte oyun aktiviteleri gerçekleştirirler. Fakat yaşadıkları bazı psikolojik travmalar ya da aile içinde gelişen sorunlar nedeni ile bazı çocuklar iletişim kurmakta ya da duygularını ifade edebilmekte zorlanabilirler.
Duygusal çatışmalar yaşayan bu çocuklar, terapistin sağladığı güvenli ortamda ve uyguladıkları yöntemlerle açığa vurabilirler. Terapist bu süreçte, uygun tepkileri ile çocuğun duygularını fark etmesine ve sorunları ile başa çıkabilme yollarını bulmasına katkı katkı sağlar. Peki oyun terapisnin fayda sağladığı durumlar nelerdir:
- Güven duygusunu anlama ve hissetme
- Kabul edilebilir bir birey olduğunu düşünme
- Olumlu ve pozitif benlik duygusu
- Duygu ve davranışlarını rahatça ifade edebilme
- Yaratıcı düşünme gelişimi
- İletişim becerileri gelişimi
- Sorumluluk bilinci
- Karar verebilme yeteneği
- Motor becerileri gelişimi
- Özgüven kazanımı
- Oto kontrol gelişimi
- Etkili sorun çözme becerisi
- Davranışlarının sonucunu görme ve öğrenme
Gibi birçok durumda oyun terapisinin fayda sağladığını söyleyebiliriz.
Oyun Terapisi Hangi Çocuklarda Hangi Durumlarda İyileştiricidir?
Oyun terapisinin çocukların gelişimsel süreçlerinde olumlu ve pozitif etkileri olduğundan bahsettik. Çocuklarda başarısızlık, duygularını ifade edememe, dilsel ve davranışsal anlamda eksikler hissedilebilir. Bu durumların birçoğunun altında yatan psikolojik travmalar, aile sorunları ya da etkilendikleri önemli durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda oyun terapisinin iyileştirici gücünden faydalanabilirsiniz. Bunun için bir uzmana danışmanızda fayda var. Peki nedir çocuklarda oyun terapisinin iyi gelebileceği durumlar:
- Sosyal ilişkileri iyi olmayan ve iletişim problemi yaşayan çocuklar
- Cinsel istismara maruz kalmış çocuklarda
- Aile içi sorunlarda
- Uyku düzensizliği ve yeme problemi yaşayan çocuklarda
- Tuvalet sorunu yaşayan çocuklarda
- Anne-baba boşanmaları yaşayan çocuklarda
- Öfke ve saldırganlık duygularına hakim olamayan çocuklarda
- Kayıpları olan ve yas duyguları yaşayan çocuklarda
- Okulda arkadaşlık ilişkileri kuramayan çocuklarda
- Doğal afet geçirmiş ve korku duyan çocuklarda
- Yeni kardeşi kabul edemeyen çocuklarda
- Şiddete maruz kalmış ve atlatamayan çocuklarda
Oyun Terapisi Seansları
Terapi sürecinde belirlenen terapi seansları, çocukların yaşına, cinsiyetine, yaşadığı sorunların büyüklüğüne, ihtiyaç ve yeteneklerine göre değişkenlik göstermektedir. Terapi seansları genellikle 30-40 dakika arasında sürmektedir. Seans günleriniz çocukların okul saatlerine ya da boş günlerine göre terapistiniz ile belirleyeceğiniz ayda ya da haftada olacak şekilde bir takvim ile planlanır.
Oyun terapisi seansları, birkaç oturum ya da daha uzun sürebilir. Bu durum çocukların yaşadığı problemlerin derinliğine ve gelişim göstermeye başladıkları sürece göre değişmektedir. Bu süreçte çocuklar, kendileri için sorun oluşturabilecek durumlarla başa çıkabilmeye başlar ve kendilerini daha iyi ifade edebilmeyi öğrenerek sağlıklı bir sonuç alırlar.
Oyun Terapisinin Çocuk Üzerindeki Olumlu Etkileri
Terapi sayesinde çocukların, hayal dünyaları gelişir, duygu ve davranışlarını kontrol edebilmeyi öğrenirler. Oyun esnasında terapistin de yönlendirmeleri ile yaşamlarındaki problemlerini tekrardan canlandırarak, kendi sorunları ile baş edebilme yollarını öğrenirler.
Oyun terapisi çocuklarda, davranış değişikliklerini sağlamakla birlikte çocukların sosyal ilişkilerinde daha gelişimsel olmalarına yardımcı olur. Ve çocukların pozitif anlamda yaşamdan keyif almaya başlamalarını sağlar. Terapinin çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Çocuklar kendi sorunları ile başa çıkabilme yollarını öğrenirler
- Öz benliklerini fark etmeye başlarlar.
- Yaratıcılıkları gelişir
- Hayal dünyaları gelişerek daha pozitif ve sakin olurlar.
- Sosyal anlamda ilişki becerileri gelişir
- Her durumda seçim yapabilmeyi ve seçimlerinin sorumluluklarını almayı öğrenirler.
- Duygularını daha özgür ifade edebilmeyi, ve düzenlemeyi öğrenirler.
- Kabul edilebilir olduklarının bilincine varırlar.
- Yeni kardeşleri olduğunda bunu benimseyebilmeyi ve kabul etmeyi öğrenirler.
- Sevgi ve saygı konusunda gelişimsel olmaya başlarlar.
- Ebeveynleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurmaya başlarlar.
- Okulda başarıları ve arkadaşlık ilişkileri gözle görülür şekilde pozitif olarak gelişir
Oyun Terapisi Sık Sorulan Sorular
Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Bu terapi, çocukların pozitif ve mutlu bir yaşam sürebilmelerine yardımcı gelişimsel bir terapi türüdür. Çocuğun dünyasında büyük gelişimsel kazanımlar sağlayan oyun terapisi, çocukların iç dünyalarındaki karmaşaları düzeltebilmenin yanında ebeveynleri ile de ilişkilerinin artmasına ve gelişmesine katkı sağlar.
Oyun Terapisi Neyi Amaçlar?
Oyun terapisi, çocuklarda bilişsel, duygusal ve davranışsal anlamlarda gelişmelerini ve iyileşmelerini amaçlar.
Oyun Terapisi Kaç Seans Sürer?
Oyun terapisi sürecinde belirlenen terapi seansları, çocukların yaşına, cinsiyetine, yaşadığı sorunların büyüklüğüne, ihtiyaç ve yeteneklerine göre değişkenlik göstermektedir. Terapi seansları genellikle 30-40 dakika arasında sürmektedir. Oyun terapisi seansları, birkaç oturum ya da daha uzun sürebilir.
Oyun Terapisi Çocuğa Ne Kazandırır?
Oyun terapisi, çocukların sosyal çevreleri ile olan ilişkilerinin gelişmesini ve kendi sorunları ile başa çıkabilme becerilerini geliştirmeyi kazandırır. Duygu ve düşüncelerini daha rahat ifade edebilmeleri için oyun yolu ile özgüven ve benliklerini kazanmalarını sağlar.