Kekemelik Nedir?
Konuşmanın akıcı biçimde devamına engel olan sesler çıkmaya başlar. İstemsiz duraklamalar meydana gelir. Bazı kelimeleri söylerken aşırı ses uzatmaları ortaya çıkar. 〉〉 Online Psikolog yada Online Terapi Almak İçin Hemen Randevu Al
İşte bütün bu istemsiz unsurlar sonucu kekemelik olarak ifade ettiğimiz durum yaşanmaya başlar. Bu durumlar meydana gelirken bazı kişilerde boyun, eller, omuz ve yüz gibi yerlerde kasılmalarda sürece eşlik etmektedir.
Kekemelik özellikle çocukluk erken yaşlarında kendini gösterir. Özellikle 2 yaş ve 5 yaş arasında çocukların kelimeleri yeni yeni telaffuz etmeye çalıştığı dönemlerde ortaya çıktığı bilinmektedir.
Çünkü bu yaşlarda olan çocukların dil yetenekleri yeterli derecede gelişmemişse çocuğun söylemek isteyip ortaya çıkaramadığı kelimeler bulunabilmektedir. Çocukluk çağında gelişen bu durum geçicidir ve ilerleyen zaman içerisinde dil yeteneklerini geliştirdiklerinde tamamen ortadan kalkabilmektedir.
Bazı durumlarda ise kekemelik kronik olarak görülebilmektedir. Bu süreç çocukluk çağında başlayıp yetişkinlik döneminde de devam edebilir. Hatta daha da fazla ilerleyebilmektedir.
Bu şekilde türü bulunan bu durum ile karşılaştığınızda bir konuşma terapistine gidebilir, bir psikolog ya psikiyatristten bilişsel davranışçı ekolü yardımı alabilir ya da bu durum için özel olarak tasarlanmış olan elektronik cihazları kullanan yöntemler aracılığı ile bu durumunun şiddetini azaltabilir ve uygun bir tedavi fırsatı yakalayabilirsiniz.
Neden Oluşur?
- Genetik faktörlerden dolayı bu durum ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda ailesinde kekemelik öyküsü olan kişilerin de bu durumdan dolayı sahip olabilirler. Beyinde yer alan dil ve konuşma bölümündeki kalıtsal olarak gerçekleşen anormallik durumları çocuklara aynı şekilde aktarılabilir.
- Özellikle çocukluk döneminde dil gelişiminin gerçekleştiği yaş gruplarında çocukların gelişimi için aile çaba harcamaz ise bu durum gerçekleşebilir.
- Beynin dil ve konuşma bölümünün herhangi bir şekilde zarar görmesi, travma ya da ivme gibi durumların meydana gelmesi durumunda sonradan da oluşabilir.
- Herhangi bir yaş sınırlaması gerçekleşmeksizin bireylerde meydana gelen çok şiddetli duygusal travmalar sonrasında psikojen kekemelik diye adlandırdığımız bir durum ortaya çıkabilir.
Kekemelik Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kekemelik durumlarını yaşayan kişilerde belirti ve bulgular şu şekilde sıralanır:
- Herhangi bir cümleyi başlatma sırasında oldukça zorluk yaşayabilirler,
- Şiddetli derecede konuşma kaygısı yaşayabilirler,
- Konuşma esnasında dudakların ya da çenenin titremesi gibi durumlar gözlemlenebilir,
- Bazı zamanlarda kelimeleri söylemeye çalışırken el, yüz ya da vücudun üst bölgeleri yani omuz gibi bölümleri aşırı derecede gerilir ve istemsiz hareketler meydana geldiği gözlemlenebilir,
- Bir cümle söylemeye çalışırken kelimeler içerisindeki sözcüklerin seslerini uzatma belirtileri gösteriler,
- Belirli bir kelimeyi, sesi ya da heceyi tekrar etme eğilimi göstermektedirler,
- Bir cümle kurarken cümle içerisindeki diğer kelimeye geçme konusunda oldukça zorluk yaşayabilirler,
- Bazı kelimeleri söylemeye çalışırken belirli bir süre beklerler ya da kelimeler arasında sürekli duraksamalar meydana gelebilir.
Kekemelik Tedavisinde Psikoterapi Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Kekemelik tedavisini yapılabilmesi için öncelikle üç gruba ayrılan durumların neler olduğunu bilmek ve bunlardan hangisinin kapsamı altında olduğunun tanısı konulduktan sonra tedavi süreci başlamaktadır. Bu durumda üç farklı grup şu şekilde sıralanmaktadır:
- İlk grup gelişimsel kekemelik olarak adlandırılmaktadır. Bu durumdaki bireyler özellikle 2-5 yaşlarında dil gelişimleri tamamlanmadığı için bu durum ortaya çıkmaktadır ve geçici bir durumdur. Ayrıca kalıtsal olarak aileden çocuğa geçen genler ile taşınabilen bu durum gerekli müdahalelerin dil gelişim süreçleri içerisinde yapılmasının ardından ilerleyen yaşlarda aynı durum ile karşılaşılması beklenmez. Bu hususta bir çocuk psikiyatristi ya da çocuklar üzerine çalışmakta olan bir psikolog ile yapılan görüşmeler sonrasında kısa süre içerisinde tedavileri gerçekleşebilmektedir. Ayrıca dil konuşma terapistleri ve aile ile yürütülen çalışmalar neticesinde hızlı ve çözüm odaklı tedaviler olabilmektedir.
- İkinci grup nörojenik kekemelik olarak adlandırılmaktadır. Beyin hasarları sonucunda ya da inme ve kafa travmaları gibi durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu tip durumlar ile karşılaşıldığında alanında uzman kişiler tarafından yapılacak olan tedavi çok önemlidir. Beyinde meydana geldiği için bu durumun düzelmesi zaman alabilir.
- Üçüncü grup ise psikojenik kekemelik olarak adlandırılmaktadır. Bu grupta yer alan kişiler ciddi derecede yaşadıkları olumsuzluklar sonucu bu duruma gelebilmektedirler. Baskıcı bir aile yapısına sahip olma, anne/baba şiddetine maruz kalma, eş/sevgili şiddetine maruz kalma gibi ciddi travmatik olaylar sonucu olumsuz deneyimler ile karşılaşan kişilerde bu durum meydana gelebilmektedir. Ayrıca kişiler yüksek düzeyde stres ile karşılaştıkları durumlarda bu rahatsızlık nükse edebilir. Okul ya da iş hayatında karşılaşılan yüksek stresler kişilerin yaşlarının herhangi bir etkisinin olmasına bakılmaksızın bu rahatsızlık ile karşılaşılabilir.
- Bu gibi durumlar ile karşılaşıldığında psikolog ya da psikiyatristlerden psikolojik destek almak tedavi sürecini hızlandıran bir durum olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Geçici bir durum mudur yoksa kalıcı bir durum mudur?
Kekemelik türlerine göre üç gruba ayrıldığından öncelikle sizlerde bulunan kekemeliğin hangi grupta yer aldığının tanısının yapılmış olması gerekmektedir. Bu durumlar gözetildiğinde kekemeliğin geçici olduğu durumlar söz konusu olabilmektedir.
Kekemelik durumları yaşayan kişilerde zeka geriliği görülür mü?
Kekeleme durumu yaşayan insanlarda doğrudan zeka ile bağlantılı durumlar vardır gibi bir söylemde bulunmak oldukça güçtür çünkü bilimsel olarak bu noktada herhangi bir ilişki bulunduğuna dair herhangi bir açıklama yoktur. Duyusal-motor beceriler ve algılama konusunda diğer bireyler arasında farklılıkların olduğu görülmektedir.
Kekemelik genetik bir durum mudur?
Kekemeliğin çeşitlerinden biri olan gelişimsel kekemelik, genetik durumlardan kaynaklanan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak çocukluk çağında belirtileri ortaya çıktığında dil konuşma terapistleri aracılığı ile hızlıca tedavi edilebilmektedir.
Kekemelik Ameliyatı Var mı?
Hayır. Kekemelik ameliyatla tedavi edilmemektedir. Kekemelik tedavisi için konuşma terapisi yöntemleri uygulanıyor. Bu terapilerle amaç konuşma akıcılığını artırmak ve bireyin bu sorundan kurtulmasını sağlamak