Günümüzde toplumumuzda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri bipolar bozukluk sorunudur. Manik-depresif ruha hali olarak bilinen bu rahatsızlık sebebi ile bilenen son derece önemli bir rahatsızlıktır. Bu kişiler genel olarak sosyal aktiviteleri ve enerjilerini kontrol edemez ve sağlıklı bir şekilde yönetemezler. İnsanların normal karşıladığı günlük hayatın iniş çıkışı bu rahatsızlığa sahip olan kişiler için çok daha zordur. Onlar bu iniş çıkışı çok daha keskin bir şekilde yaşayıp çok daha fazla zorluk yaşarlar.
Bipolar Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Psikolojik rahatsızlıkların neredeyse tamamı kendini bazı önemli belirtiler ile gösterir. Önemli olan bu belirtileri iyi takip etmek ve bir an önce tedaviye başlamaktır. Bipolar bozukluk içinde durum aynen bu şekildedir. Bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir bahsedecek olursak. Şöyle ki;
- Olması gerekenden çok daha az uyuma ihtiyacı duyarlar.
- Duygudurumda aşırı yükselme
- Yerinde duramayıp aşırı hareketli olma
- Konsantre olamama
- Cinsel istekte artış
- Aşırı para harcama
- Farklı kabiliyetlerinin olduğuna inanma
- Yargılamayı bırakma
- Aşırı düşünme ve aşırı konuşma
- İnsanları tahrik edecek davranışlar sergileme
- Madde kullanımı ve alkol kullanımında artış
Yukarıda saydığımız belirtilerden üç ya da daha fazlası kişilerde var ve bu belirtiler bir haftadan fazla sürüyor ise kişilerde bipolar bozukluk vardır.
Bipolar Bozukluk Nedenleri
Yapılan araştırmalar ve çalışmalar bipolar bozukluğun nedeni olarak genetik faktörlerin etkisinin büyük olduğunu göstermektedir. Tabi genetik faktörler ile birlikte kişilerin gündelik yaşamındaki stres faktörü vesaire de bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Ailesinde bipolar bozukluk olan kişilerde bu rahatsızlığın görülme ihtimali de oldukça yüksektir. Bipolar bozukluk nedenleri kısacası genel olarak genetik faktörler ve kişilerin yaşam tarzlarında yapmış oldukları hatalardır.
Bipolar Bozukluk Riskini Artıran Faktörler
Genel olarak bipolar bozukluğun nedenlerinin yanı sıra bu rahatsızlığın riskini artıran bazı önemli faktörler vardır. Bu faktörlerin neler olduğu konusunda bilgi vermek istiyoruz. Şöyle ki;
- Kişilerin yeteri kadar hareket etmemesi
- Sigara ve alkol kullanımı
- Kullanılan ilaçların yan etkisi
- Beslenme alışkanlıklarının kötü olması
- İş ve sosyal hayatta yaşanan sorunlar ve stres
- Yaşadığı bölgenin suç oranı bakımından yüksek olması
- Maddi sorunlar
Yukarıda saydığımız faktörler sadece bipolar bozukluk değil birçok önemli psikolojik ve fiziksel sorunun nedeni olmaktadır. Bu sebeple genel olarak sağlığınız için tüm bu zararlı alışkanlıklardan kaçınmanız önemlidir.
Bipolar Bozukluk Önlenebilir Mi?
Fiziksel rahatsızlıklar önlenebildiği gibi ruhsal ve psikolojik sorunlarda bazı önlemler alınarak fazlası ile engellenebilir. Alınabilecek basit önlemler ile sizlerde hem beden hem de ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Alabileceğiniz basit ancak etkili önlemler şöyle olmaktadır;
- Yeterli ve düzenli uykunuzu almalısınız.
- Sağlıklı ve doğal beslenmeye özen göstermeli ve sağlıksız gıdalardan uzak durmalısınız.
- Egzersiz hayatınızın yaşam biçim haline gelmelidir.
- Stresten ve stresli ortamlardan uzak durulması gerekir.
- Alkolü olabildiğince hayatınızdan uzak tutmalı veya hiç kullanmamalısınız.
- Gün içerisinde sıklıkla nefes egzersizleri yapmanızda fayda vardır.
Bipolar Bozukluk Tedavisi
Bipolar bozukluk tedavisi için en önemli aşama doğru teşhisin konulmasıdır. Bu teşhis konma işlemi olabildiğince kısa sürede gerçekleştirilmelidir. Online psikolog hizmeti ile bipolar bozukluk tedavisi yapılabilmektedir. Bilindiği gibi artık tüm psikolojik problemler için online terapi alınabilmekte ve birçok danışan sorunlarına çözüm bulabilmektedir. Genel olarak bipolar bozukluk hakkında sizlere tüm önemli detaylardan bahsetmeye çalıştık. Sizlerde kendinizde veya yakınlarınızda bipolar bozukluk olduğunu düşünüyorsanız bu alanda profesyonel olarak destek alabilirsiniz. Alacağınız etkili bir profesyonel destek ile sizlerde bu sorundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Bu durumun tamamen düzelecek bir rahatsızlık olduğunu bilmenizde fayda vardır.
Comments 1